Kredi Notu

Banka Kredi Hesaplama

İnsanlar nakit paraya ihtiyaç duyduğu anlarda ilk olarak bankalara başvuruyor. Artık taksit sayılarının fazla olması ve faiz oranlarının düşük tutulması bu tercihi yapan kişilerin sayısını giderek artırıyor. Bankalar her kredi çekmek isteyene kredi vermiyor. Müşterilerin belli şartları sağlaması ve belli özelliklere sahip olması gerekiyor. Eskiden şubelerden yapılan ve saatlerce sıra beklenilen banka kredi hesaplama işlemi de artık internet üzerinden yapılabiliyor. Bankaların ortak kriterlerine sahip olan birisi bu işlemi internetten yaparak kısa sürede kredi çekip çekemeyeceğini yahut ödeme şartlarını öğrenebiliyor.

Bankalar Hangi İhtiyaçlar Kredi Desteği Veriyor?

Bankalar genellik bireysel olarak gayrimenkul, araç ve ihtiyaç kurumsal olarak ise işyeri için ve teşvik gibi çeşitli krediler veriyor. Bu kredi türlerine bazı bankalar alt çeşitliliklerde getiriyor. Örneğin seyahat ya da evlilik kredisi gibi seçeneklerle daha fazla kişiye ulaşmaya çalışıyorlar. Her bankanın dönemsel olarak kampanyaya çıkarttığı bazı kredi türleri olabiliyor. Bu kredilerden haberdar olmak isteyenler bankaların SMS ya da mail sistemine üye olabilir. İnternet çağında artık banka kredi hesaplama da çok kolay bir konu haline geldi. En geç 1 dakika içerisinde bu işlem sorunsuz olarak yapılabiliyor.

Kredi Çekmek İçin Ne Yapılması Gerekiyor?

Kredi çekmek isteyen müşterileri için bankalar şubeleri üzerinden başvuru alıyor. Aynı zamanda telefon bankacılığı, internet ve mobil bankacılık üzerinden de başvuru yapılabiliyor. Her bankanın internet sitesinde kredi türleri ve banka kredi hesaplama butonu bulunuyor. Buradan gerekli bilgiler birkaç dakika içerisinde doldurulup başvuru kısa sürede gerçekleştiriliyor. Eğer banka kredi şartlarına uygun bulursa müşteriyi şubesine davet ediyor.

Kredi Çıkması İçin Sağlanması Gereken Şartlar Nelerdir?

Kredi başvurularının olumlu sonuçlanması için birçok şart bulunsa da bunlardan iki tanesi hayati önemdedir. Birincisi çok iyi bir kredi puanına sahip olmak. İkincisi ise kredi taksitlerini ödeyebilecek bankaya göre yeterli belgelenebilir bir gelire sahip olunmalı. İlk şartını sağlayanlar bu nedenle ikinci şartın yani taksit ödemelerinin miktarını öğrenmek için banka kredi hesaplama imkanına sahiptir. Kredi miktarı ve taksit tutarı buna göre belirlenmelidir.

Kredi Kayıt Puanı Nedir?

Her banka ödemeyi geri tahsil edebileceği müşterilerine kredi desteği sağlar. Bankalara göre bu konudaki güvenilirlik merkez bankası bünyesinde kurulan KKB (Kredi Kayıt Bürosu) tarafından verilen puan miktarına göre değerlendirilir. Yani geçmiş dönemlerde bankalardan kredi ürünleri kullanan bir müşteri sorun yaşamışsa bu kişinin kredi puanı düşük seviyede olacaktır. Risk seviyesinde olan bir kişi isterse 10 bin TL gelire sahip olsun banka kredi çıkarmaz. Kredi başvuru dönemine kadar bankalardan hiçbir kredi ürünü kullanmayanlarda benzeri bir durumla karşılaşacaktır. Yani internet üzerinden banka kredi hesaplama aracı sadece kredi çıkma ihtimaline karşı yol gösterici bir veri niteliğindedir. Bu verilen çıkması bankaların kredi vereceği anlamına gelmez. Kredi puanı ve belgelenebilir geliri yeterli olan kişilerin o aşamadan sonra banka kredi hesaplama işlemine başvurmaları daha doğru oluyor.

Kredi Puanı Nasıl Oluşturulur Ya Da Yükseltilir?

Kredi puanının oluşturulması ya da yükselmesi için öncelikle bir kredi kartına ihtiyaç vardır. Lakin puanı yeterli olmayan müşterilere limitli kredi kartı çıkmayabilir. Bunun için bir miktar para bankaya bloke edilir. Bloke edilen para belirleyici limittir. Bu miktar üzerinden alışverişler kart ile yapılır ve ödemeler düzenli bir takvimde sorunsuz gerçekleşirse kredi puanı yavaş yavaş yükselir. Bunun haricinde otomatik ödeme talimatı gibi şeyler kredi puanını yükselmez. Banka kredi hesaplama işlemi yaparken kredi puanına baktığı için bu şart olmazsa olmazdır. Başvuru yapılmadan önce kredi skoru uygun bir seviyeye getirilmelidir.

Banka Kredi Hesaplama

Bankanın istemiş olduğu kredi puanı ile ödemeler için yeterli aylık gelire sahip olan bir kişi banka kredi hesaplama işlemini de yaptıktan sonra başvurusunu yapabilir. Banka kredi hesaplama işlemi aslında çok önemli bir ayrıntıdır. Çünkü kişi örneğin 12 ay taksitli bir krediye başvuruyorsa bunun kendisine ne gibi sonuçları doğuracağını bilmesi gerekir. Öncelikle banka kredi hesaplama işlemi yaparken eğer tahsis ücreti alıyorsa en aşağı 75 TL tahsis ücretini taksit ödemelerinin içine ekler. Sonrasında ise faiz oranına belirler. Örneğin banka kredi hesaplama işlemini yaparken 15.000 TL olan bir kredi başvurusuna nasıl bir ödeme planı uyguluyor. Kredi kapsamında tutar 15.000 TL faiz %1,60 olarak düşünüldüğünde 75 TL tahsis ücreti ve 36 ay taksit uygulandı. Bu veriler baz alınarak 15.000 TL olarak çekilen kredi 580 TL aylık taksit ile yaklaşık 21.000 TL olarak geri ödeniyor. Banka kredi hesaplama yaparken tahsis ücreti ve faizi buna ek olarak taksit sayısının artmasından kaynaklı bedeli kredi tutarına yansıtıyor. Bu işlemi herkes internet platformlarından mobil yada telefon bankacılığı aracılığı ile yapabilir. Şubelerdeki müşteri temsilcileri de bu konuda banka kredi hesaplama işlemini yapabilir.

Bankalara Kredi Taksitleri Nasıl Ödenir?

Kredi çektikten sonra banka ile yapılan anlaşma gereğince taksit ödemeleri belirli bir ayda başlar. Son ödeme tarihi gelmeden önce taksit tutarının yatırılması gerekiyor. Eğer son ödeme tarihi geçmeden kredi taksiti yatırılırsa herhangi bir problem oluşmuyor. İkinci seçenek banka hesabını taksit tutarına yetecek nakit para bulunması durumunda banka hesaptan bu parayı da kesebiliyor. Bu riskli bir durum eğer yeterli para olmazsa banka hukuki yollara başvurabilir. Ödeme zorluğu yaşamamak için kredi başvurusunu resmi olarak tamamlamadan önce banka kredi hesaplama araçlarını kullanmak çok büyük önem arz ediyor. Banka kredi hesaplama aracı sayesinde taksit tutarını bilen kişiler kendilerini buna göre ayarlayıp başvurularını da buna göre yapıyor.

Bankalar Kredi Taksitlerinin Ödenmemesi Durumunda Ne Yapıyor?

Bankalar verdiği kredileri her zaman tekrar tahsis ederler. Bir kez aksayan bir taksit tutarında krediyi çıkartan müşteri temsilcisi ihtar telefonu eder. Lakin birden çok taksit tutarında aksama olursa bankalar hukuki yollara başvurup icra yolu ile bu bedeli tahsil ediyor. Banka kredi hesaplama işlemi esnasında müşteri temsilcisi bunun doğuracağı hukuki sonuçları zaten genellikle müşteri ile paylaşıyor. Kredinin çıkmasının ardından banka kredi hesaplama işleminde müşteriye tebliğ edilen tutar düzenli olarak ödenmezse bu durumda hem o an hem de bankalarla gelecek süreçte kredi gibi işlemler sıkıntıya girebiliyor. Bu nedenle banka kredi hesaplama aracı kredi başvurusundan önce muhakkak ziyaret edilmelidir.

Kredi Taksitlerinin Ödenmemesinden Doğan Problemler Gelecek Banka İlişkilerini Nasıl Etkiler?

Kredi taksit tutarı zamanında ödenmemiş ise ve banka hukuki yollara başvurmuşsa kredi puanı çok hızlı bir şekilde düşer. Bu aşamadan sonra bankalara tekrar kredi için başvurulursa dönüş olumsuz olur. Banka kredi hesaplama işlemi esnasında belirtmiş olduğu tutarı imzalanan sözleşme ile müşteri de kabul etmiş olur. Eğer bu tutar düzenli olarak ödenmezse kişinin banka sicili yani kredi puanı düşer. Ödeme alışkanlığı olmayan bir kişiye de hiçbir banka kredi vermez. Bunun için ödemeler dikkatli ve düzenli bir şekilde günü gününe yapılmalıdır. Aksi takdirde ihtiyaç durumunda bankalardan sonuç alınamıyor.

Etiketler

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Başa dön tuşu
Grandpashabet Betpark Kolaybet Betgaranti İmajbet
Kapalı