Mimarlığın İçeriği Nedir?
Mimarlık, yeni binalar tasarlama, ve mevcut binaları restore etmek ile sorumlu olan bir meslek grubudur. Bu mesleği icar eden kişiler, inşaat projelerinde yer alırlar. Mimar olmak isteyen kişiler için bazı şartlar bulunmaktadır. Bu şartların başında, 4 yıllık mimarlık bölümünden lisans derecesi ile mezun olmak gelmektedir. Bunun yanı sıra mimar olmak isteyen kişilerin birçok niteliğe sahip olması gerekir. Bu nitelikler;
- Yaratma yeteneği gelişmiş olmalı ve üç boyutlu düşünebilmeli,
- Mekanik sistemleri ve bu sistemleri bina planlarında uygulayabilecek analitik düşünce yapısına sahip olmalı,
- İş zekâsına sahip olmalı,
- Bilgisayar destekli programları kullanabilmeli,
- Yönetmeliğe ve kalite standartlarına hakim olmalı,
- Sözlü ve yazılı iletişim kurabilmeli,
- Detaylara dikkat edebilmeli ve görsel farkındalık sahibi olmalı.
Mimarın Görevleri Nelerdir?
Mimarlık, birçok uygulamalı göreve dayanmaktadır. Bunlar;
Bina tasarım önerileri hazırlayarak müşterilere sunmak, el ya da bilgisayar destekli tasarım programları ile bina tasarımları çizmek, kullanıcıların ve binanın ihtiyaçlarını belirlemek, gerekli olan tüm malzemelerin kalitelerini belirlemek, projeleri baştan sona kadar kontrol etmek başlıcalarıdır.
Projelerin çevresel etkenlere duyarlı olup olmadığını kontrol etmek, düzenli saha çalışmaları yönetmek, İç mimar, mühendis ve inşaat yöneticisi gibi kişiler ile iş birliği içerisinde çalışmak.
Bu bölümü okuyan ve mezun olan kişiler, özel ve kamu sektörlerinin, projelendirme ve inşaat birimlerinde tasarımcı ya da uygulamacı olarak çalışma şansı bulunmaktadır.